Loan Approved

Kostnader med et lån uten sikkerhet

Det er desverre ikke gratis å låne penger. Men et lån trenger ikke bli dyrere enn nødvendig. Vi har sett på kostnadene ved et forbrukslån.

Forbrukslån

Et lån uten sikkerhet er et lån der du ikke trenger å stille noen sikkerhet for pengene og ingen spør deg om hva du skal bruke dem til. Pengene du låner kan du bruke til akkurat det du vil. Enten det er til en større shoppingtur, oppussing av boligen eller refinansiering av kredittkortgjelden. Men det er klart at det lønner seg å bruke et slikt lån med litt omtanke. Å låne penger er langt fra gratis og det er kanskje ikke så veldig lurt å pådra seg gjeld for å bruke pengene til dyre feriereiser eller ekstrem shopping. Når du søker du om forbrukslån får du som oftest svar på søknaden din samme dag. Mange finansinstitusjoner tilbyr at du kan ha pengene på kontoen samme dag som søknaden blir godkjent, noe som er veldig praktisk i en presset situasjon. Men om du nettopp står i en situasjon hvor du trenger ekstra penger til uforutsette utgifter, bør du likevel prøve å bevare roen litt og tenke over hva det egentlig koster å få et forbrukslån.

Renter

Det står ofte på ulike nettsider, selvsagt med mindre skrift, hvor mye det egentlig koster å ta opp et forbrukslån. Likevel er det mange som ikke tenker over hvor mye det faktisk koster å låne penger. Presis hvor mye det koster, vil variere noe fra bank til bank. Det kan derfor være lurt å sjekke litt rundt først, før en bestemmer seg for hvilken lånetilbyder en skal velge. Renter utgjør gjerne den største kostnaden på et lån.

Hvor høy rente du må betale er forskjellig fra bank til bank og kommer også an på resultatet av den kredittvurderingen som banken foretar.  Med mindre du låner et lite beløp i en kort periode, så vil renten utgjøre en del kroner i løpet av et åt. Derfor vil en liten forskjell på en eller to prosent, kunne gi et stort utslag på lånekostnadene. Om du låner kr 150 000 og betaler beløpet tilbake på 15 år, vil du med en rente på 14% betale mer enn kr 65 000 ekstra i rente enn ved en rente på 10%. Det er tross alt snakk om en god del penger. Jo større lånebeløp, desto større blir forskjellen.

lån på dagen

Ulike gebyrer

Ved siden av rentekostnadene, må du også betale et etableringsgebyr. Dette gebyret betales når du oppretter lånet. Du må ikke fysisk betale penger for dette gebyret, men det blir lagt til lånebeløpet, som da blir litt større. Som oftest ligger dette gebyret på mellom kr 650 og opp til kr 1950. Dette avhenger også av lånebeløpet. Noen banker tar en prosentandel av lånet som etableringsgebyr i stedet for et fast beløp, f.eks. 0,50% av lånebeløpet.

Om du kun trenger å låne et lite beløp og har tenkt å betale dette tilbake innen kort tid, så bør du se etter lån med et lavt etableringsgebyr. Bankene vil også be deg om å betale et termingebyr. Dette gebyret vil stå på fakturaen fra banken hver måned. Gebyret skal dekke bankens kostnader for å administrere lånet hver måned. Beløpet varierer fra bank til bank, men ligger på mellom kr 20 og 60. Betaler du kr 30 ekstra i termingebyr, vil dette bety kr 5400 i ekstra kostnader.
Det høres jo ikke ut som den store forskjellen, men de fleste kan helt sikkert bruke kr 5400 til noe mer fornuftig.

Det lønner seg å sjekke alle kostnader

Når du ser etter et forbrukslån eller andre låntyper, så er det viktig å se på alle kostnadene og ikke kun på renten. Selvsagt utgjør renten den største forskjellen, men det kan være en del penger å spare også på termingebyr og etableringsgebyret. Sett derfor opp et lite regnestykke hvor du summerer opp utgiftene på de lånetilbud du har fått, da ser du fort hvilket lån som blir det rimeligste for deg. Dessverre er det ikke gratis å låne penger, men det trenger heller ikke å være dyrere enn nødvendig. Så bruker du bare lite grann tid på å innhente et par ulike tilbud, så kan du fort spare mange tusen kroner.